Мозилине кокице (Mozilla Popcorn Maker)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 9. 1. 2016. 14:27 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Мозилине кокице (Mozilla Popcorn Maker) су одличан алат за креирање видео-записа чију основу чини видео или звучни запис, који већ постоји на интернету. Овако креиран видео-запис је ,,оживљен’’, јер можемо да га обогатимо хиперлинковима, Википедијиним чланцима и на тај начин му додамо и интерактивну компоненту. За почетак, потребно је да се региструјемо, па да унесемо УРЛ адресе видео-записа (Ју-тјуб, Вимио или HTML5) или аудио-записа (Саунд-клауд) у картицу Медиј (Media), који постаје основа пројекта. Додавањем Догађаја (Events) на временску линију Кокица, уређујемо постављени видео или аудио-запис према конкретним потребама. У Догађаје спадају текст, искачућа порука, Гугл мапа, слика, петља, прескакање и заустављање видеа, 3Д модел те Википедијина страница. Готов пројекат можемо сачувати кликом на дугме Сачувај (Save) и поделити на Гугл-плусу и Твитеру. На располагању нам је и ембед-код, као и линк ка видео-запису који смо створили.

Намена у образовању

Мозилине кокице можемо користити на заиста много начина - од креирања видео упутстава, скоро од самог почетка, до уређивања постојећих видео-записа, у смислу додавања текста, хиперлинкова, анотација и много других функција. Мозилине кокице могу наћи своје место и у разјашњавању садржаја видеа, пружању додатних информација, те додавању симпатичних ефеката...На Интернету се налази велики број образовних материјала које, уз ситне дораде, можемо употребити у својим учионицама. Мозилине кокице су идеалан алат за подизање квалитета полазног записа, у информативном и квалитативном смислу.

Примери

Погледајте како су ученици на часу информатике применили овај алат и обогатили видео-запис ,,Београд из ваздуха'' својим текстом, коментарима, искачућим прозорима и на тај начин били у улози кустоса.

Упутство

Одлично видео-упутство (24.28) на српском језику може бити наш први корак и помоћ у креирању видео-записа.
Comments