Ступефликс (Stupeflix)

поставио/ла Вебциклопедија каталог веб-алата 20. 2. 2015. 20:23   [ Ажурирао/ла 24. 6. 2015. 12:24 Дијана Јовановић ]

Кратак опис и функционалност

Ступефликс (Stupeflix) је бесплатан алат са којим креирамо и делимо видео-записе. Можемо да правимо и уређујемо видео-записе од слика и видеа са рачунара или Фејсбука, Пикаса или Фликр-налога. Музику додајемо са рачунара или из библиотеке сервиса. Занимљива је и опција додавања гласа или исписивања текста који се претвара у глас који може бити мушки или женски (мало је чудан звук јер је предвиђен за енглески језик, па наше речи звуче чудно). У току креирања видеа можемо додати и текстуалне слајдове, ознакау на врх фотографија, мапу (захваљујући Гугл-мапама) и још неке елеменате. Отпремање материјала је веома једноставно и доста брзо. Док креирамо видео можемо да вршимо преглед у било ком тренутку, тако да на тај начин у сваком тренутку креирања можемо и да мењамо и коригујемо део филма. Због ограничења бесплатне верзије алата увежени видео-записи се могу скраћивати. За исецање делова видео клипа, потребно је да само двапут кликемо на сличицу свог видеа на временској линији при чему нам се отвара прозор. Ту одређујемо где видео почиње, где се завршава или који део се избацује. Организација прелаза са слајда на слајд је једноставна, али постоје само четири понуђена прелаза. Бесплатна верзија је ограничена на 60 секунди видео материјала и не можемо је преузети на сопствени рачунар, али је делимо преко Фејсбукуа или извозимо на Јутјуб, такође бесплатно. Видео-записе можемо преко линка постављати као везу ка видеу или слати имејлом.

Намена у образовању

Пре свега може да се користи у настави страних језика или да се прикажемо школске активности на сајту или блогу урађене у овом алату. Како је једноставан за рад ученици лако могу да креирају своје видео-записе. Могуће је остварити и међупредметну корелацију и од ученика тражити приказ неке идеје или процеса, урађен у овом алату на часу информатике.

Примери

Погледајте овај једноставан пример када на основу слика са нашег рачунара и након одабира теме и музике, алат сам креира видео-запис.
Ево како изгледа видео-запис када користимо фотографије и кратак филм са рачунара.

Упутство

Видео-упутство (1.47) на енглеском језику можете проучити и почети са креирањем првог видео-записа. 
Comments